4. Teoriakoe

Teoriakokeen varaaminen ja suorittaminen

Mikäli teoriakokeen varaaminen ei onnistu, niin onhan ajokorttilupa jo voimassa.

4.1 Teoriakoe

Teoriakokeen voit varata itsenäisesti osoitteessa ajovarma.fi/ajanvaraus, mutta autokoulu huolehtii aina käsittely- ja ajokoevarauksistasi. Teoriakokeen varauksen yhteydessä oppilas saa sähköpostitse ennakkomaksulinkin, jonka avulla oppilas voi maksaa teoriakokeen etukäteen. (suosittelemme!)
Ajokorttia suorittavan teoriakoe muuttui 1.7.2018. Teoriakokeessa selvitetään animaation liikennetilanteiden perusteella kokelaan liikennesääntöjen tuntemusta ja valmiuksia havaita liikenteen vaaratilanteita. Huomioithan myös, että sinulla on oltava henkilötodistus ja vähintään EAS-tunnit suoritettuna. Nykyään tarvittavat todistukset opetus- ja tutkintotodistus (E100) ja EAS-todistus (E112sr) välitetään sähköisesti ajovarmalle, jotta tämä tutkintotoimisto saa selville, että vaaditut EAS-tunnit on suoritettu, mikäli kyseessä on ensimmäinen ajokortti. Ota kuitenkin huoltajan suostumus -lomake mukaan tullessasi teoriakokeeseen, mikäli tulet olemaan alaikäinen myös kurssin loppuvaiheessa käsitttely- ja/tai ajokoetta suoritettaessa.
Toimintatapoja on kaksi (käytäntö vahvistetaan kussakin toimipisteessä):
Kokelaalle annetaan teoriakokeeseen ilmoittautumisen yhteydessä tabletti koetta varten ja hän palauttaa sen kokeen jälkeen palveluneuvojalle. Tabletti annetaan aina panttia vastaan. Panttina voi toimia vaikkapa matkapuhelin tai henkilötodistus tms.
Toinen vaihtoehto on alustassa kiinni oleva tabletti. Tässä tapauksessa kokelas saa ilmoittautumisen yhteydessä koodin, jolla tabletille latautuu teoriakoe.
Teoriakokeen suorittaja painaa animaatiotekniikalla tuotettuihin kysymyksiin sormellaan vastauksena joko kyllä tai ei kosketusnäytöllä. Kuvan voi myös suurentaa tai merkitä ja palata siihen myöhemmin.
Henkilöautoluokassa koe sisältää 15 monivalintakysymystä, 50 kuvakysymystä ja 5 riskienhallinta kysymystä. Kysymyksiin ja kuvatehtäviin on aikaa yhteensä puoli tuntia.
Kokeen jälkeen tulokset ovat heti tabletilta nähtävillä. Myös palaute tulee välittömästi kokeen jälkeen.
Huom! Teoriakoetta ei voi tehdä omalta tablettitietokoneelta, vaan aina tableteilta, jotka ovat kuljettajatutkinnon suorituspaikassa.
Katso Trafin ohje: Kuljettajantutkinnon teoriakoeohje
Katso Trafin esittelyvideo
Scroll to Top