2. Ajokorttilupa

Ajokorttilupaa voi hakea:
2.1. Sähköisesti Traficom oma-asiointi palvelussa seuraavien painikkeiden kautta 24€. Tämä vaatii kuitenkin henkilökohtaisen pankkitunnistautumisen ja Suomalaisen voimassa olevan passin tai henkilökortin. Ajovarma ja Traficom auttaa tähän Traficom oma-asiointiin liittyvissä asioissa.

2.2. Perinteiselle ajokorttilupahakemuslomakkeella Helsingin Liikennekoulun tai ajovarman toimipisteessä 39€. Autokoulu voi auttaa tarvittaessa perinteisesti, mikäli Traficom sähköinen oma-asiointi ei onnistu itsenäisesti tai sitä ei pysty tekemään.

2.1 Miten ajokorttilupaa haetaan?

 • Voit hakea tietyin edellytyksin ajokorttilupaa sähköisesti Traficomin oma-asiointipalveluissa.
 • Valitse ensin joko Ensimmäinen ajokortti tai Korota ajokortti  >>  Lue lisää
 • Ajokorttilupamaksu 24€ (mikäli lupa haetaan Traficomin asiointipalveluiden kautta)
 • Ensimmäistä ajokorttia hakevan vakuutus ajoterveysvaatimusten täyttymisestä >>  Lue lisää

 

Yleiset edellytykset palvelun käytölle

 • Sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia Suomessa tai ulkomailla
 • Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi
 • Et ole ajokiellossa
 • Ajokortin hakemista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva kasvokuva ja ajantasainen nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Näet käytettävissä olevan kuvan ja nimikirjoituksen kirjauduttuasi palveluun. Kasvokuva ja nimikirjoitus ovat käytettävissä palvelussa, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti
  Käyttämällä tätä sähköistä palvelua, annat luvan käyttää Traficomin kuvarekisterissä tai poliisin henkilökortti- ja passikuvarekisterissä olevaa kasvokuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi.
 • Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa.
 • Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen Manner-Suomessa. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen palvelun maksamista Postin ja maistraattien yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus
 • Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella
Mikäli sähköisen palvelun käytön edellytykset eivät täyty, toimi seuraavan ohjeen mukaisesti.
Traficomilta haetaan ajokorttilupaa, kun aloitat autokoulun. Tulostamme ajokorttilupahakemuksen sinulle allekirjoitettavaksi ja toimitamme sen Ajovarmalle, kun olet todistanut henkilöllisyytesi ja tuonut tarvittavat liitteet:
 • 2 passikuvaa. Jos sinulla on kuitenkin voimassa oleva passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 1.1.2013 tai sen jälkeen.
 • Ajokorttilupamaksu 39€ on suoritettu ja tästä on ilmoitettu meille.
  Lupamaksu 39€ euroa maksetaan Ajovarma Oy:n verkkopalvelussa Ajovarmalta saamasi sähköpostilinkin kautta.
Sähköpostiviestissä mainittu ja varattu ajankohta tarkoittaa vain, että lupamaksu on suoritettava tähän mennessä. Kuitenkin heti maksun suoritettuasi, me toimitamme lupahakemuksesi Ajovarma Oy:lle. Teoriakokeen voi varata ja suorittaa vasta kun Traficom on myöntänyt ajokorttiluvan. Hakemuksen käsittely kestää yleensä muutaman päivän. >>  Lue lisää ajokorttiluvasta!
Ajokorttilupamaksu myös 1.1.2022 päivitetyn hinnaston mukaan (AM120, T, A1, A2 ja A- ja B-ajokorttiluokat ja kortinkorotukset) 39 €
Tarkista ja allekirjoita ajokorttilupahakemus autokoulun tai Ajovarman toimistossa.
Autokoulu toimittaa hakemuksen käsiteltäväksi Ajovarmaan.
 • Ajokorttiluvan käsittelyaika on nykyään vain noin 1-3 päivää.
 • Ajokorttilupa on voimassa 3 vuotta myöntämisestä alkaen.
  Ajokorttilupa on oltava voimassa jo teoria-, käsittely- tai ajokokeeseen
  mennessäsi ja niitä varattaessa.
Scroll to Top